Ceny ropy vzrástli

22.01.2013 Celý región

Bangkok 22. januára (TASR) - Ceny ropy dnes ráno vzrástli. Japonsko totiž prisľúbilo, že napumpuje do ekonomiky viac peňazí, aby podporilo rast. To sa pridalo k pozitívnym konjunkturálnym signálom z USA a Číny z minulého týždňa. Posilňovanie čierneho zlata limitujú vysoké zásoby a neistota týkajúca sa rokovaní o zvýšení dlhového stropu v USA, informovali agentúry Reuters a AP.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s februárovým kontraktom sa dnes ráno o 7.30 h SEČ predával po 95,68 USD (71,82 eura). To je o 12 centov viac ako v pondelok (21. 1.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas pondelkového obchodovania oslabil o 9 centov a uzavrel na 95,56 USD za barel. Marcový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zdražel o 39 centov na 112,10 USD/barel.

Japonská centrálna banka BoJ dnes zdvojnásobila svoj inflačný cieľ z 1 % na 2 % a spustila neobmedzený program nákupu aktív, ktorý má podporiť ekonomiku. Prisľúbila, že sa bude snažiť čo najrýchlejšie zvýšiť tempo rastu spotrebiteľských cien na úrovne v súlade s novým inflačným cieľom.

"Silnejšie Japonsko je dobré pre globálnu ekonomiku," uviedol komoditný stratég Société Générale Jeremy Friesen. Japonské stimuly viac podporia trhy s kovmi než s energiami, pretože krajina buduje infraštruktúru, čo zvýši dopyt po kovoch, ako sú meď a zinok.

Japonsko, ktoré je treťou najväčšou svetovou ekonomiku, sa ešte stále nerozhodlo, či reštartuje všetky jadrové reaktory po prírodnej katastrofe z roka 2011. "Dopyt Japonska po energiách bude závisieť od toho, čo spraví s jadrovými elektrárňami, a od infraštruktúry, ktorá môže zvýšiť energetickú hospodárnosť," dodal Friesen.

Informovali o tom agentúry Reuters, AP a Bloomberg.

Kurz:
(1 EUR = 1,3323 USD)
 

Vyberte región